Slechtvalken ringen.

Dinsdag 30 mei 2006 mochten we met de Werkgroep Slechtvalk Nederland mee
om het ringen van jonge slechtvalken mee te maken. Hieronder volgt een foto verslagje.Pa(L) en Ma(R) slechtvalk vliegen over de koeltoren Op de parkeerplaats van de electriciteits-centrale moesten we nog even wachten op de andere deelnemers en al snel vertoonden beide valken zich nietsvermoedend bij de toren.

Nestkast op de koeltoren Op het één na hoogste bordes (zo'n 100mtr, zie rode cirkel) bevindt zich de kast die de valken als nestplaalts gebruiken. Twee bordessen lager staat nog een niet gebruikte kast.

Als de klimmers omhoog gaan dan komt ma slechtvalk kijken wat er gebeurt (rechter foto)

Het mag overduidelijk zijn dat de klim naar boven een aardige aanslag op de beenspieren is.


Het ringen gebeurt aan de voet van de toren Gelukkig worden de jongen voor het ringen, wegen en meten naar de voet van de toren gebracht zodat we de procedure allemaal goed kunnen bekijken.

Het meten van de handpen Er wordt nog al wat gemeten en vastgelegd: vleugellengte (maat voor de leeftijd), gewicht en grote van de krop (maat voor de conditie) en diverse afmetingen van de poot en hoe ver de veergroei is gevorderd.

Op de foto hiernaast wordt de lengte van een handpen gemeten.


Het meten van de tarsus Hier wordt de dikte van de tarsus gemeten.


Het meten van de klauw En de maat van de klauw: 12 cm hier zou een havik zich niet voor schamen !


Pimp my peregrine: De nummerplaat wordt aangebracht De jonge slechtvalken krijgen, behalve de normale metalen ring, ook nog een kleurring aan gemeten. Deze geven een veel grotere kans op terugmeldingen omdat ze makkelijk met telescoop (of op een foto) zijn af te lezen.

Even nauwkeurig wegen

En nauwkeurig bekijken

Built for the kill (maar nu nog even niet) Overduidelijk een ultieme killer !
...in opleiding... natuurlijk.

Laatste blik op te koeltoren In het laatste zonlicht van de dag kijk ik nog eens naar toren, toch wel erg hoog.