AIR-COMBAT 101
Cursus Luchtgevecht, Les 1

Door de kwaliteit van deze foto's zal deze serie zeker nooit een prijs verdienen: het was behoorlijk ver weg, het licht was slecht (tegenlicht), de lucht trilde van de hitte en het geheel was zo voorbij. De felle strijd was echter heel bizar om mee te maken. De beelden van roofvogels die met de klauwen aan elkaar vastgegrepen, al tuimelend naar de grond vallen kennen we wel van documentaires op TV. Dit is de eerste keer dat ik het zelf mee mocht maken: wat een spectakel !


Boomvalk luchtgevecht Zaterdag 9 aug 2008: Op het einde van de ochtend vind er nabij een boomvalknest in een hoogspanningsmast een bijzonder fel gevecht plaats tussen 2 boomvalken. Uit deze foto's blijkt dat de valk die opgejaagd wordt een deel van een prooi in de poten heeft. Of het heel de tijd dezelfde valk is, is niet duidelijk.

Het gevecht dat met veel geroep gepaard gaat is net begonnen: de achtervolging is ingezet.

Boomvalk luchtgevecht De opgejaagde valk draait naar achteren omhoog...Boomvalk luchtgevecht en wordt op de vleugel gevolgd...Boomvalk luchtgevecht kort hebben ze elkaar beet...Boomvalk luchtgevecht en buitelen omlaag...Boomvalk luchtgevecht maar al snel komen ze weer los van elkaar...Boomvalk luchtgevecht De achtervolgde valk (linksboven) probeert er weer van door te gaan...Boomvalk luchtgevecht maar al snel wordt hij weer ingehaald en hangen ze weer aan elkaar (of aan de prooi)...Boomvalk luchtgevecht om dit keer, al om elkaar heen draaiend, naar beneden...Boomvalk luchtgevecht te vallen...Boomvalk luchtgevecht lager...Boomvalk luchtgevecht en lager...Boomvalk luchtgevecht en lager...Boomvalk luchtgevecht en lager...Boomvalk luchtgevecht totdat de boomtoppen in zicht komen...Boomvalk luchtgevecht en ze uiteindelijk beiden op de grond eindigen !Boomvalk luchtgevecht Inderdaad: beiden...Boomvalk luchtgevecht want het gevecht gaat gewoon verder...Boomvalk luchtgevecht en de achtervolging wordt weer ingezet...Boomvalk luchtgevecht terwijl de vluchtende weer de prooirest bij zich heeft...Boomvalk luchtgevecht De achtervolgende valk (die ongetwijfeld makkelijker vliegt omdat hij geen prooi mee sleept) dwingt de vluchtende valk weer naar de grond...Boomvalk luchtgevecht tijdens een stootduik vertrekt de valk met de prooi weer...Boomvalk luchtgevecht al vluchtend wordt de achtervolgde valk "weggebracht"...Boomvalk luchtgevecht terwijl hij nogsteeds af en toe een tik krijgt...Boomvalk luchtgevecht maar er wel met de buit vandoor gaat.