Polder slechtvalken II
Het eerste echte Hoeksche Waardse Slechtvalk jongPaartje slechtvalk 13 augustus 2010

Het slechtvalkpaartje dat in april 2010 door Janus Verkerk is ontdekt blijft heel trouw aan hun territorium. Ze zijn regelmatig te zien in verschillende hoogspanningsmasten.Paartje slechtvalk 11 maart 2011
Aan het begin van het jaar lieten de valken zich minder vaak zien maar ondertussen zijn ze weer helemaal terug en wordt er druk gebaltst en gepaard.

Hiernaast bied het mannetje (rechts) het vrouwtje (links) een kievit als prooi aan en wordt er druk gebogen naar elkaar (onderdeel van de balts).

Man slechtvalk bied kievit aan Mannetje vliegt weg met de buit....16 april 2011: Inmiddels wordt er al een maand gebroed.

De waarneming begint gezapig; het mannetje broedt en het vrouwtje zit rechts op de uiterste punt van de zijarm.

Paartje slechtvalk

Slechtvalk-Buizerd gevecht Al snel gaat het vrouwtje achter een duif aan, die ze ook inderdaad pakt. Maar nog maar net begonnen met plukken wordt ze verrast door een buizerd die zich op de prooi stort !

Slechtvalk-Buizerd gevecht De eerste reactie van de slechtvalk is dan wel om weg te vliegen maar al snel keert ze terug om de prooi terug te eisen. De buizerd duikt elke keer in elkaar en springt dan omhoog om zich tergelijker tijd op de rug te werpen om zicht met zijn klauwen te verdedigen !

Slechtvalk-Buizerd gevecht Na zo'n tien aanvallen houdt de buizerd het voor gezien: de slechtvalk heeft er ook geen trek meer in de duif, want als ik vertrek en ook als ik 2 uur later nog eens kom kijken ligt de duif er nog.Wilde eend dood aan hoogspanningskabel 17 april 2011

Dit vrouwtje wilde eend bewijst op een bizarre manier dat de hoogspanningsmasten als leefomgeving niet geheel zonder gevaar zijn.2 jonge slechtvalken en 1 uitkomend ei 26 april 2011

Mensen van Tennet inspecteren de nestinhoud en nemen deze foto mee terug:
2 kleine jongen en een 3e jong dat uit het ei aan het kruipen is !

Foto: Henno MacDaniël (Tennet)

Mislukt slechtvalk broedsel Het 2e Hoeksche Waardse nest nabij Nieuw Beijerland wordt ook geinspecteerd: het is helaas mislukt.

Alhoewel er vanaf de grond kort geleden zeker één klein jong is waargenomen is daar nu geen spoor meer van te bekennen: een paar takken en een niet-uitgekomen ei is alles wat er nog over is. Ook in de kniehoge begroeing op de grond onder het nest kan ik niets meer vinden.Ron van Rijt (Tennet) met het enige overgebleven jong 13 mei 2011 (19 dagen oud)

Mensen van Tennet klimmen voor de tweede keer: van de 3 jongen leeft er nog maar ééntje...

Het overgebleven slechtvalk jong (vrouwtje) ... een jonge dame !26 mei 2011: het jong (32 dagen oud) is teruggezet in een noodnest, een plastic kratje.
Op 25 mei viel de jonge dame (door sommige later om onduidelijke redenen Martine genoemd)
uit het nest. Dat wil zeggen: wat er over is van het nest. Want het landen, bewegen en wegvliegen
van de slechtvalken is het kraaiennest ongetwijfeld te veel geworden, het zag er op de ringdag al erg vervallen uit.
Gelukkig was ze ongedeerd en werd zelfs op de grond door de ouders gevoerd.
Om te voorkomen dat ze slachtoffer zou worden van landbouwwerkzaamheden is ze teruggezet.

Slechtvalk jong in noodnestSlechtvalk paartje 27 mei 2011 (33 dagen oud)

Pa en Ma slechtvalk bij elkaar. Alhoewel het vrouwtje (links) met opgezette veren zit is het grootteverschil overduidelijk.

Pa slechtvalk komt aan met prooi Pa slechtvalk landt hier met een prooi naast het nest.

Pa slechtvalk met prooi De oranje kleurring om de rechterpoot is hier goed zichtbaar, maar het aflezen van de code is niet altijd even eenvoudig. Dit mannetje komt uit de Biesbosch en is daar als nestjong geringd op 6 juni 2007, en is dus 4 jaar oud.

Pa slechtvalk voert jong Het mannetje voert hier de jonge dame. Het mannetje is ook herkenbaar aan de markante zwarte vlek die vanaf de nek op witte wang verschijnt.Jonge slechtvalk buiten de nestbak 1 juni 2011 (38 dagen oud)

Het jong gaat op ontdekkingsreis buiten het kratje.Valk in het bakkie 3 juni 2011 (40 dagen oud)

Je hoeft iemand niet altijd te zien om te weten dat er iemand thuis is !Beregenen 4 juni 2011 (41 dagen oud)

Een van de redenen waarom het jong van de grond af moest: de aardappels kregen dorst.

Jonge slechtvalk verkent de omgeving De wereld moet verder worden verkend...

Jonge slechtvalk verkent de omgeving ...te voet...

Jonge slechtvalk oefent haar vleugels ...of binnenkort toch maar vliegend ?Jonge slechtvalk weer aan de grond 5 jun 2011 (42 dagen oud)

Weer op de grond. In dit geval niet zo erg omdat het nu zo'n beetje de tijd wordt...

Jonge slechtvalk weer aan de grond en er is ook hier genoeg te bekijken....

Jonge slechtvalk weer aan de grond Er wordt voortdurend flink geoefend met de vleugels.Jonge slechtvalk weer op niveau 8 juni 2011 (45 dagen oud)

Weer een grote "stap" in de ontwikkeling: ondertussen zit ze weer op zo'n 40 meter hoogte op de onderste ligger, maar dan wel een hoogspanningsmast ernaast !

Dit is altijd een kwetsbaar stadium: de eerste onbeholpen vluchten en landingen zijn altijd erg lastig.Jonge slechtvalk weer bij de bak 12 jun 2011 (49 dagen oud)

Weer terug naast de nestbak. Het belang van voldoende rust wordt vaak onderschat.Jonge slechtvalk 24 juni 2011 (61 dagen oud)

De actie-radius wordt steeds groter: hier zit de jongedame (roepend naar de oudervogels) op het dak van een nabij gelegen schuur.Jonge slechtvalk 8 juli 2011 (75 dagen oud)

En dan gaat het hard: 2 weken later tref ik haar weer, maar dan in het Oude Land van Strijen, zo'n 4 of 5 Km van de oospronkelijke nestplek.

Jonge slechtvalk ...even de ring laten zien...

Jonge slechtvalk De hoogspanningsmasten in het Oude Land zijn niet zo hoog en als de jongdame dan, na een korte en mislukte jachtpoging, nog eens laag in de mast gaat zitten is ze eigenlijk heel dichtbij en is de kleurring makkelijk af te lezen.


Jonge slechtvalk
Nog even laten zien wat een schoonheid ze eigenlijk is...

Fly-by ...vervolgens vliegt ze recht op me af om op 3 meter afstand over de motorkap van mijn auto te vliegen!Torenvalk met deathwish 5 augustus 2011

op 11 juli werd de jongedame (78 dagen oud) voor het laatst gezien. Hier nog een foto van ma slechtvalk en een overmoedige jonge torenvalk.