9 januari: Het jaar begon in ieder geval schilderachtig.
Zo'n lange koude periode levert, behalve veel problemen voor bijvoorbeeld ijsvogels,
ook mooie beelden en een mooie roofvogel-wintertelling op.

Winter 2009Vrouwtje smelleken 7 maart: Sommige wintergasten blijven wel tot begin april in Nederland hangen; hier een vrouwtje smelleken aan de Boomdijk.
12 april: Een aantal buizerden zitten al op eieren.
Het buizerdpaar op de foto hieronder is nog druk aan het bouwen.

Nestbouwende buizerdpaarJonge slechtvalk (vrouw) 2 mei: Op het Shell terrein van Moerdijk is dit jaar het eerste slechtvalk jong geringd: een vrouwtje van 21 dagen oud.

Foto: Peter van Geneijgen
Slechtvalk eieren, Maasvlakte 20 mei: Hieruit blijkt maar weer hoe groot de spreiding van het legbegin bij sommige soorten is: op 20 mei had het paartje slechtvalk van de Eon-centrale op de Maasvlakte (een notoire "laat-broeder") nogsteeds 4 eieren. En dit terwijl het jong van de Moerdijk (zie 2 mei) al bijna uitvliegt.26 mei: In de nacht van 25 op 26 mei stormde het flink boven de de Hoeksche Waard, iets wat ongetwijfeld veel vogels en andere dieren in de problemen bracht: het betekende in ieder geval het einde voor minimaal 2 buizerd nesten.Zwarte wouw met prooi, 29 mei 2009, Oude land van Strijen 29 mei: Ronald in't Veld spotte tijdens één van onze rondes nog een zwarte wouw boven het Oude land van Strijen, waar het zich al vliegend tegoed deed aan een zojuist gevangen prooi.
Blijft een goede vraag wat deze vogel hier doet, het is immers broedtijd !


buizerdnest De eerste buizerdjongen kunnen al weer worden geringd, maar daarvoor moet je er wel eerst bij kunnen !

Hier een nest op 20 meter hoogte in een populier.

3 jonge buizerds De klim was (zoals verwacht) niet voor niets:
het nest bevatte 3 jongen van 19-23 dagen oud.Jonge grote bonte specht 8 juni: Jonge grote bonte specht

De grote bonte spechten die elk jaar in de buurt van de Polaris, Puttershoek, broedden zijn ook weer uitgevlogen (minimaal 2 jongen).

Grote bonte specht Moeders grote bonte specht weet gelukkig waar ze makkelijk kan shoppen.

Jonge buizerd op nest Op dit buizerdnest vonden we behalve een jonge buizerd ook nog één niet uitgekomen ei, één kakelverse mol en 2 vissenstaarten !Ma slechtvalk in de aanval 17 juni: Ma slechtvalk in de aanval !

De 4 eieren van het slechtvalknest van de Maasvlakte zijn ondertussen uitgegroeid tot 4 prachtige jongen, het is tijd om te ringen.

Ma slechtvalk is "NOT AMUSED".

Dat is ze overigens elk jaar, maar het leed is snel over zodra we weer aan de voet van de 175 meter hoge schoorsteen arriveren en ma slechtvalk al weer bij de kast landt en ziet dat alles nog in orde is.Buizerdjongen op de rand van gekanteld nest. 21 juni: Buizerdjongen op de rand van gekanteld nest.

Het zit de jongen van dit nest niet mee: ze zitten op de rand van een gekanteld nest !

Wat de zijkant van het nest lijkt is eigenlijk de bovenkant van het nest, de nestkom.

Gelukkig zijn de jongen al zo groot dat ze zich wel kunnen redden als het nest uit elkaar valt. Het gaat hier om hetzelfde nest als op de foto van 12 april, hoger op deze pagina.Volwassen havik 27 juni: Volwassen havik

Deze havik heeft zojuist een prooi op het nest gebracht.Jonge buizerd 2 juli: Jonge buizerd

Helaas, het eerder genoemde nest is dus toch uit de boom gevallen ! (zie 21 juni en 12 april)

Maar dit jong heeft het in ieder geval overleefd en het andere waarschijnlijk ook wel.Jonge havik 3 juli: Jonge havik op het punt van uitvliegen.

Jonge havik vliegt uit en doet dat ook inderdaad.

Sperwernest in den Sperwernest in den.

In gebieden waar naaldbomen overheersen is het heel gewoon: een sperwernest in een den. Hier is het de eerste die we vaststellen.2 Uitgevlogen jonge buizerds 13 juli: Uitgevlogen jonge buizerds.

Ook de laatste buizerds zijn ondertussen uitgevlogen: hier nog twee mooie lichte exemplaren gezellig bij elkaar.

Uitgevlogen jonge buizerd Deze (met de donkerste krui) is de rustigste van de twee en kijkt, met één poot opgetrokken, op z'n gemak terug.Boomvalken op nest 31 juli: Boomvalken op nest

Boomvalken bouwen zelf geen nest, maar gebruiken een oud nest van andere vogelsoorten, meestal kraai.

Hier een volwassen boomvalk (rechts) met twee bijna vliegvlugge jongen.Uitgevlogen jonge boomvalk 3 augustus Uitgevlogen jonge boomvalk

Inderdaad: "bijna vliegvlug", want 3 dagen later zijn ze uitgevlogen.